Bu yıl ki en iyi 10 3d baskı uyulaması belli oldu…
Her geçen gün daha fazla ilgi gören 3d Baskı Teknolojisi, otomotivden mimariye, sağlık sektöründen modaya kadar bir çok sektörde kendine önemli bir yer buldu. Fespa (Global Baskı Federasyonu) yılın en iyi 3D Baskı Uygulamalarını sıraladı.
İşte İlk 10’a giren 3d Baskı Uygulamaları..
1- Okyanus çöpünden proteze
Tasarımcı: Milyonlarca Dalga Projesi / Greenbatch / 3DUniverse
Avustralyalı kar amacı gütmeyen Greenbatch ve 3D Universe, okyanuslardaki milyonlarca plastik atığı kullanmak amacıyla güçlerini birleştirdi. 3D teknolojisi ile bu atıkları kullanarak çalışabilen protez uzuvlar geliştirmeyi başardılar.
2- 3D baskı teknolojisi ile hayat kurtar!
Tasarımcı: 3D Systems / OpHeart
3D baskı teknolojisi sağlık sektöründe de birçok farklı uygulamada kullanıyor. Ameliyat esnasında doktorlara ve cerrahlara yardımcı oluyor. Bunun örneği kâr amacı gütmeyen OpHeart tarafından, kalp krizi geçiren veya kalp yetmezliği olan çocukların ameliyatlarında kalp cerrahlarına yardımcı olmak için anatomik modeller üreterek mümkün olan en iyi tıbbi tedaviyi almalarına yardımcı oluyor.
3- 3D baskı ile catwalk yürüyüşü
Tasarımcı: Julia Daviy
Moda, tekstil baskı sektöründeki yeniliklerden uzun bir süredir faydalanıyor. Tasarımcılar şimdi de 3D baskı teknolojilerine göz dikmiş durumda. Julia Daviy yeni tasarımını ‘The Fragility Dress’ (Kırılganlık Kıyafeti) adı altında sundu.
4- Otomobilde kahve?
Tasarımcı: Julia Daviy
Tasarımcı: Senseo
Marie 3D, bu yaratıcı uygulamayı üretmek için kahve makinesi üreticisi Senseo ile birlikte çalıştı. Dev bir kahve makinesi bir aracın üzerine monte edilerek Fransa Bisiklet Turu organizasyonu süresince Fransa sokaklarında dolaştı. Bu uygulamada Marie, 3D teknolojilerinden faydalandı.
5- Dört günde otomobil kopyalandı
Tasarımcı: Senseo
Baskı Merkezi: Colorzenith
İtalyan baskı sağlayıcısı Colorzenith 3D, Don Pasquale operası için klasik İtalyan otomobil Lancia B24’ün gerçek boyutta bir kopyasını aldı. Tasarımcı Gio Forma tarafından tasarlanan otomobil, sadece dört günde bir Massivit 1800 3D yazıcıda üretildi. Araç, operanın en ünlü sahnelerinden birinde soprano Rosa Feola eşliğinde sahneye çıkıyor.
6- Ayakkabınız ayağınıza tam uysun
Tasarımcı: PLAE
3D baskı teknolojisinden yararlanan bir diğer moda markası ve ayakkabı üreticisi PLAE oldu. Şirket müşterilerin ayakkabı tabanlarını evden 3D olarak basmalarına olanak tanıyor. Böylece daha konforlu bir giyim sağlanmış oluyor.
7- Dinozorlar geri döndü
Geniş format baskı merkezi: Metropole
METROPOLE, Paris’teki Ulusal Tarih ve Doğa Müzesi’nde bir paleontoloji sergisini tanıtmak için bu tam boyutlu Triceratop’ları üretmek için Massivit 1800 3D yazıcısını kullandı. Basmanın sadece iki gün sürdüğü 3D baskı, 1.8 metre genişliğinde, 2.33 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğinde.
8- Antik dünyayı hayata geçirmek
Baskı merkezi: Stratasys
3D baskı lideri Stratasys, dünyanın en ünlü eserlerinden ve tarihi eserlerinden bazılarını 3D baskı biçiminde yeniden hayata geçirmek için Google Sanat ve Kültür ile bir araya geldi. Stratasys J750 3D Yazıcıda üretilen resim, Tayland’daki Ayutthaya tapınağının minyatür bir versiyonunu gösteriyor.
9- Kendi kar küreme makinanı üret
Tasarımcı: Spyker Workshop
Ani bir kar fırtınasıyla karşılaşırsanız, neden çözümü 3 boyutlu olarak yazdırmıyorsunuz? Spyker Workshop’taki ekip, müşterilerin evden kendi 2X Spyker KAT kar küreme makinasını 3D olarak yazdırmalarını sağlayan yeni bir teklif geliştirdi.
10- Engelli Gencin Hayali Gerçekleşti
Baskı merkezi: Dangling Carrot Creative
Star Wars hayranı olan bir engelli gencin hayalini gerçekleştirmek için 3D teknolojisi kullanıldı. 13 yaşındaki Vedant Singhania isimli Star Wars hayranına, Star Wars’taki X-Wing’lerden birine benzeyen tekerlekli sandalye hediye edildi.